logo
Bel nu voor een oriënterend gesprek: 088 - 936 63 00 call-to-action

Volckaert: ‘MondZorgPlus gaat zeer goed om met ouderen’

volckaertlogoCelinde van der Pluijm is verpleegkundig zorgcoördinator bij Volckaert (vijf locaties in Dongen en Oosterhout, N-B). Ze is medeverantwoordelijk voor de zorg aan circa 30 ouderen. Sinds 2011 werken Volckaert en MondZorgPlus samen. Celinde vertelt over de veranderingen in de zorg aan ouderen en deelt haar ervaringen met MondZorgPlus.

Celinde van der Pluijm is al sinds 2003 werkzaam bij Volckaert. In de loop der jaren zag ze veel veranderen in de organisatie en in de zorg. De grootste stap was de transitie van verzorgingsafdeling naar verpleegafdeling, zo’n vijf jaar geleden. “Op onze afdeling wonen nu ouderen die intensieve psychogeriatrische zorg vragen, waarbij de zwaarte van de zorgvraag van nieuwe bewoners bovendien toeneemt”, vertelt ze. “Hier wonen meerdere mensen die geheel of een deel van de dag bedlegerig zijn en een grote groep die rolstoelafhankelijk is.”

Continuïteit en kwaliteit

Verpleegkundig zorgcoördinator Celinde signaleert een belangrijke ontwikkeling. “Steeds meer cliënten hebben (deels) hun eigen tanden. Vroeger had echt iedere bewoner een volledige gebitsprothese, tegenwoordig hebben gemiddeld vijf tot tien van de dertig bewoners op mijn afdeling nog (deels) eigen tanden. Dat vraagt uiteraard om een andere aanpak van mondverzorging. Jaren geleden kreeg mondzorg weinig aandacht en prioriteit, tegenwoordig is dat wel anders. We hebben hierin grote stappen gemaakt. Voorheen regelde familie het vaak zelf of wij schakelden een tandprotheticus in voor reparaties aan een kunstgebit. MondZorgPlus heeft deze zorg helemaal overgenomen en dat zorgt voor continuïteit en kwaliteit.”

Twee maal daags poetsen

In het dossier is een zorgplan opgenomen, waarin wordt uitgelegd dat en hoe de mond twee maal daags moet worden gepoetst. “Bij sommige ouderen is dat soms moeilijk, als gevolg van angst, gedragsproblematiek, onbegrip voor wat er gaat gebeuren”, aldus Celinde. “De medewerkers van MondZorgPlus gaan hier ontzettend goed mee om. Ze zijn sowieso vaak aanwezig en stellen zich altijd flexibel op. Zo hadden we een cliënt die door angst en onbegrip vrij agressief kon reageren. Als daardoor een behandeling niet lukte, probeerde MondZorgPlus het de week erna gewoon nog eens, ook al was een behandeling van die cliënt op dat moment niet ingepland. Doordat de tandarts en preventie-assistente hier vaak komen, kennen ze de meeste mensen goed en kunnen ze prima inschatten hoe ze zich voelen. Ze nemen bovendien echt alle tijd.”

‘Ik kom bij onze bewoners nooit meer een onverzorgd gebit tegen.’

‘Monden zien er keurig uit’

“Wat ook prettig is, is dat MondZorgPlus altijd goed bereikbaar is, zowel telefonisch als per mail. Bij vragen wordt altijd snel gereageerd. De dossiers worden goed onderhouden, rapportages zijn makkelijk terug te vinden, de planning van afspraken wordt duidelijk ingevuld. Maar bovenal: de monden van onze ouderen zien er keurig uit. Ik kom tijdens de dagelijkse poetsbeurten nooit meer een onverzorgd gebit tegen. Wij zijn blij met deze samenwerking.”

Over Volckaert

Volckaert heeft drie woonzorglocaties in Oosterhout (N-B). In Dongen is eveneens een woonzorglocatie gevestigd en een hospice. Celinde van der Pluijm is als verpleegkundig zorgcoördinator werkzaam op locatie Oosterheem, vlakbij het centrum van Oosterhout. Naast de appartementen voor mensen met een CIZ-indicatiestelling, zijn hier ook appartementen van wooncoöperatie Thuisvester die zonder indicatiestelling gehuurd kunnen worden. Volckaert heeft 250 verpleeghuisplaatsen voor psychogeriatrische zorg en 260 aanleunwoningen. In het hospice zijn 6 plaatsen. Er werken ongeveer 830 mensen bij Volckaert, ondersteund door vrijwilligers en mantelzorgers.

voorgevel oosterheem
Top