Verbetering mondhygiëne: Pilot mondinventarisatie bij WZGS werpt vruchten af

17-09-2021

Hoe kunnen we mondzorg nóg beter en efficiënter organiseren voor woonzorgcentra? Met deze vraag houdt MondzorgPlus zich dagelijks bezig. Zo blijkt dat zorgmedewerkers in de praktijk worstelen met het uitvoeren van de mondinventarisatie bij nieuwe bewoners. In samenwerking met Woonzorggroep Samen onderzocht MondzorgPlus hoe zij zorgmedewerkers hierin kunnen ondersteunen. De resultaten van de pilot mondinventarisatie overstijgen de verwachtingen: “Dit is voor ons de ontbrekende schakel.”, aldus Irene Dekker, Adviseur Kwaliteit bij Samen.

Het organiseren van goede mondzorg is soms best ingewikkeld. Als zorgorganisatie moet je aan strenge richtlijnen voldoen. Zo moet de mondgezondheid van elke nieuwe bewoner binnen twee weken geïnventariseerd worden door een zorgmedewerker. In de praktijk is dat volgens Irene Dekker een uitdaging: “Onze zorgmedewerkers vinden het lastig, omdat ze soms niet voldoende kennis hebben van mondgezondheid en dus niet weten waarop precies gelet moet worden. En omdat er voor nieuwe bewoners al zoveel geregeld moet worden, blijft de inventarisatie dan soms iets te beperkt.”

 

Coaching on the job

Ook voor MondzorgPlus is dit bekende problematiek. Manager Communicatie & Relatiebeheer Daphne Drolinga: “We merken dat veel zorginstellingen in de praktijk vastlopen op het goed uitvoeren van de mondinventarisatie. Dit prikkelde ons om dit proces onder de loep te nemen. Na verschillende gesprekken kwamen we op het idee om een preventie-assistent van MondzorgPlus mee te laten kijken met de zorgmedewerker. Tijdens de inventarisatie bekijken ze samen de gebitsstatus, meten de plaquescore en stellen meteen een mondverzorgingsplan op. Daarnaast krijgen zorgmedewerkers direct een stukje coaching on the job van onze preventie-assistent.”

 

Win-winsituatie

Irene was meteen enthousiast over het idee: “Toen Daphne vroeg of Samen mee wilde doen met deze pilot hoefden we daar niet lang over na te denken. Dit is voor ons de ontbrekende schakel. Nieuwe bewoners krijgen meteen dat stukje extra zorg. Waar het mondverzorgingsplan normaal gesproken binnen zes weken wordt gemaakt na de officiële nulmeting door de tandarts, hebben we het nu binnen twee weken al klaar liggen. Bovendien kunnen onze medewerkers veel leren van het meekijken met de preventie-assistent. Een win-win situatie.”

 

Plaquescore aanzienlijk gedaald

De afgelopen maanden was op negen locaties van Samen een preventie assistent van MondzorgPlus aanwezig bij de mondinventarisaties. De resultaten van de pilot overstijgen de verwachtingen. Zo is de plaquescore van cliënten volgens Daphne aanzienlijk verbeterd: “We hebben de plaquescore bij de start van de pilot en aan het einde van de pilot gemeten. Uit deze meting blijkt dat de gemiddelde plaquescore van alle locaties is gedaald naar 1,25: een verbetering van maar liefst 15%.” Daarnaast blijkt uit een enquête dat de deelnemende zorgmedewerkers een stuk deskundiger zijn geworden. Zo is meer dan de helft (58%) dankzij de pilot beter in staat om problemen in de mond te signaleren. Daarnaast geeft de meerderheid (75%) aan dat ze beter zijn geworden in de dagelijkse mondverzorging van cliënten.

 

De voordelen van de pilot

  • Sneller een mondverzorgingsplan
  • Betere mondzorgverzorging en daardoor een lagere plaquescore
  • Coaching on the job

 

Landelijke uitrol

Voor MondzorgPlus is de pilot het bewijs dat deze aanpak werkt voor bewoners én zorgmedewerkers. In het najaar wordt de pilot landelijk uitgerold bij alle zorginstellingen die aangesloten zijn bij MondzorgPlus. Dat is de plus van extra aandacht.

Goede mondzorg begint bij meten

Start de MondzorgMeter en ontdek gelijk hoe het met de kwaliteit van mondzorg binnen jouw organisatie gesteld is.

Op de hoogte blijven?

Wil je regelmatig geïnformeerd worden over wat er speelt op het gebied van mondzorg voor zorgafhankelijke mensen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.
Volg ons ook op