De afgelopen maanden onderzochten MidZuid en MondzorgPlus in samenwerking met TNO of technologie kan helpen het arbeidspotentieel van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te benutten. De positieve resultaten schetsen een veelbelovende toekomst waarin technologie en inclusie hand in hand gaan. MondzorgPlus is na deze succesvolle pilot zelfs zo tevreden over de twee pilotdeelnemers Robert Jan en Daantje, dat zij sindsdien via MidZuid werkzaam zijn op onze SLM-afdeling (Sterilisatie, Logistiek en Materialen).
Wilco de Hoogh is teamleider op de SLM en neemt de begeleiding van Robert Jan en Daantje op zich. Hij vertelt over wat de toegevoegde waarde is voor MondzorgPlus en waarom het van belang is dat meer bedrijven in het licht van krapte op de arbeidsmarkt het potentieel van participatie inzien.
Een soepele samenwerking
Na een aantal maanden loopt de samenwerking als een goed geoliede machine. Wilco: ‘In eerste instantie kwamen Robert Jan en Daantje wat timide binnen. Dat was echter snel verdwenen, mede omdat ze meteen door het team werden opgevangen. Robert Jan en Daantje hebben zich vervolgens moeiteloos aan de omgeving aangepast. Ze zijn keurig op tijd aanwezig en komen altijd met plezier naar het werk. Hun aanwezigheid is sfeer verhogend. Wij zijn erg blij met ze! Ze horen er al helemaal bij, het is gewoon een eenheid.’
Met veel positiviteit aan de slag
Op de SLM-afdeling worden alle materialen gesteriliseerd en verpakt voor vervoer naar de zorginstellingen. Robert Jan en Daantje pakken de materiaalkoffers in, waarbij ze afwisselen in de diverse stappen die daarbij komen kijken. Juist die variatie spreekt hen aan. Robert Jan: ‘Ik vind het hartstikke leuk om bij MondzorgPlus te werken! Het fijnste aan mijn werk is dat ik afwisselend werk doe en dat ik lekker bezig ben.’
Werkzaamheden uit handen
Robert Jan en Daantje zijn tevreden met de werkzaamheden die ze op dit moment doen, maar leergierig als ze zijn willen ze graag meer dan dat. ‘We zijn zodoende voortdurend aan het inventariseren of ze op dat moment ruimte voelen om zich verder te ontwikkelen. Samen stemmen we af wat ze dan graag precies zouden willen leren. Doordat Robert Jan en Daantje een steeds grotere diversiteit aan werkzaamheden uit handen nemen, komt er voor ons meer ruimte om de focus op de specialistische werkzaamheden te leggen.’ vertelt Wilco.
Een boost voor de eigenwaarde
Voordat Robert Jan en Daantje via MidZuid bij MondzorgPlus aan de slag gingen, hebben ze beiden elders al werkervaring opgedaan. Zo heeft Robert Jan in de horeca en bij de gemeente gewerkt. Daantje heeft eerder bij een supermarkt, bij een leverancier in mobiliteitshulpmiddelen en bij een fabrikant van gereedschap gewerkt. Werken was hen dus niet vreemd. Maar ondanks dat de werkzaamheden binnen MondzorgPlus relatief eenvoudig zijn vereisen ze ook een zeer hoge precisie, waarbij bovendien maatregelen op het gebied van hygiëne in acht moeten worden genomen.
‘Het is heel wat anders dan wat Robert Jan en Daantje tot op heden gedaan hadden, toch pakten ze de werkzaamheden goed op. Het is mooi om te zien dat het geloof in eigen kunnen is gestegen, ze hebben een groei in ontwikkeling doorgemaakt. Dat ze nu iets kunnen wat tot voor kort onmogelijk voor ze was, heeft een enorme boost aan het gevoel van eigenwaarde gegeven.’ aldus Wilco.
Daantje voegt hieraan toe: ’Dat de collega’s rustig blijven, ondanks dat mensen een beperking hebben en de tijd nemen om dingen uit te leggen heeft mij echt geholpen.’
‘Dat Robert Jan en Daantje nu iets kunnen wat tot voor kort onmogelijk voor ze was, heeft een enorme boost aan het gevoel van eigenwaarde gegeven.’
– Wilco de Hoogh, teamleider SLM bij MondzorgPlus
Werkplezier in beeld gebracht
In onderstaande video geven Robert Jan en Daantje met enthousiasme een inkijk in welke taken zij op dit moment op zich nemen en wat het werken bij MondzorgPlus hen op persoonlijk vlak gebracht heeft.
Het geeft niet alleen lucht, ook voldoening
Krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor werkgevers lastig om personeel te vinden. Tegelijkertijd staan er mensen aan de zijlijn die graag zouden willen werken. Door het onbenutte arbeidspotentieel van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie te benutten, maak je handen vrij om in te kunnen zetten voor specialistischer werk. De toegevoegde waarde voor MondzorgPlus zit echter niet alleen hierin.
Wilco benadrukt: ‘Tuurlijk ondersteunen Robert Jan en Daantje ons in het proces en nemen ze werkzaamheden uit handen. Maar we vinden het nog veel mooier dat we hen een goed gevoel kunnen geven en dat ze kunnen participeren in de arbeidsmarkt. Als ik andere bedrijven een advies zou mogen geven zou ik zeggen: gewoon doen!’
‘We vinden het nog veel mooier dat we hen met een afstand tot de arbeidsmarkt een goed gevoel kunnen geven en dat ze kunnen participeren in de arbeidsmarkt. Als ik andere bedrijven een advies zou mogen geven zou ik zeggen: gewoon doen!’
– Wilco de Hoogh, teamleider SLM bij MondzorgPlus
Succesvolle pilot inclusieve technologie
In een pilot met MidZuid en MondzorgPlus heeft TNO onderzocht of met behulp van augmented reality (AR) werk toegankelijker gemaakt kan worden. De succesvolle pilot heeft aangetoond dat inclusieve technologie een transformerende rol kan spelen in het benutten van het arbeidspotentieel van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Benieuwd naar de volledige resultaten van het onderzoek? Lees dan het verdiepende artikel op de website van TNO.
Maximale inzet van arbeidspotentieel
Technologie maakt deelnemen aan het arbeidsproces voor veel meer mensen toegankelijk. Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wordt het daardoor mogelijk om werkzaamheden uit te voeren die eerder te gecompliceerd waren. Dat is niet alleen belangrijk voor het bevorderen van inclusiviteit, maar ook voor de maximale inzet van arbeidspotentieel binnen een krappe arbeidsmarkt.
Doet u met ons mee?
Wilt u graag in gesprek om meer te horen over de positieve ervaringen die wij hebben ten aanzien van de inzet van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie, neem dan contact met ons op.