logo
Bel nu voor een oriënterend gesprek: 088 - 936 63 00 call-to-action

Nationale Ouderendag

Vrijdag 2 oktober: Nationale Ouderendag
Zullen we nu écht werk maken van mondzorg voor ouderen?
door Corné de Bruijn, tandarts-geriatrie

Op heel veel plaatsen in ons land worden vandaag ouderen in het zonnetje gezet. Het is Nationale Ouderendag, een mooi initiatief dat jaarlijks plaatsvindt op de eerste vrijdag van oktober. Op deze Nationale Ouderendag vraagt tandarts-geriatrie Corné de Bruijn aandacht voor een nog altijd onderbelicht vraagstuk in de ouderenzorg: de zorg voor een goede mondgezondheid van zorgafhankelijke ouderen. ‘Het is schrikken wat we soms aantreffen. Vieze gebitsprotheses, afgebroken kiezen en meer ellende. Dat kan de gezondheid veel schade berokkenen. En dat niet alleen; een goed uitziende mond draagt bij aan een gevoel van eigenwaarde.’

Tijdens Ouderendag worden duizenden persoonlijke wensen van ouderen in vervulling gebracht en worden allerlei speciale activiteiten georganiseerd. Ik vind het prachtig en waardevol, maar plaats wel een kanttekening. Graag sluiten wij aan bij het oorspronkelijke doel van de internationale dag van de ouderen. De Verenigde Naties namen namelijk het initiatief met het doel aandacht te vragen voor de vergrijzende samenleving en de vraagstukken die daarmee gepaard gaan. Op deze Nationale Ouderendag vraag ik opnieuw aandacht voor een nog altijd onderbelicht vraagstuk in de ouderenzorg. Het is nog altijd erg slecht gesteld met de zorg voor een goede mondgezondheid van zorgafhankelijke ouderen. Al jaren tonen meerdere (inter)nationale onderzoeken aan dat veel zorginstellingen onvoldoende of zelfs geen aandacht besteden aan de mondgezondheid van hun cliënten. Dat is erg zorgelijk. Dr. Gert-Jan van der Putten, specialist ouderengeneeskunde en gepromoveerd op een onderzoek naar mondzorg, noemt het zelfs een potentiële geriatrische reus. Dat is nogal wat.

Ernstige gevolgen
Vieze en niet goed passende gebitsprotheses, onverzorgde implantaten, afgebroken kiezen, gaatjes, tandplak, ontstoken tandvlees en etensresten in de mond… Ik kijk er helaas niet meer van op. Behalve dat een vieze mond op zijn zachtst gezegd oncomfortabel is, kan het zeer ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Als gevolg van pijnklachten en een nare smaak in de mond gaan mensen minder eten. Uit recente cijfers van de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) blijkt dat maar liefst driekwart van de bewoners in zorginstellingen niet alles kunnen eten wat ze willen, vanwege de problemen aan het gebit. Dit tast in ernstige mate de kwaliteit van leven aan. Bovendien ligt ondervoeding al snel op de loer. Een slechte mondgezondheid kan zelfs longontsteking veroorzaken, doodsoorzaak nummer drie onder ouderen! De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft al meerdere keren alarm geslagen. Het is alweer bijna een jaar geleden dat de IGZ een rapport publiceerde met schokkende conclusies, waarop Patiëntenfederatie Nederland liet weten dat verpleeghuizen die hun plichten niet nakomen, hard moeten worden aangepakt.

Eigenwaarde
Sindsdien bespeur ik helaas weinig vooruitgang. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat een schone en frisse mond een positief effect heeft de algehele gezondheid van ouderen én op de kwaliteit van leven. Niet voor niets geven ouderen zelf aan dat een goed uitziende mond en gebit bijdraagt aan hun gevoel van eigenwaarde. Ze vinden het belangrijk om goed te kunnen blijven eten en er verzorgd uit te zien. Als het zelfstandig onderhouden van eigen tanden of de gebitsprothese moeilijker wordt, is het van grote waarde om mensen hierbij te helpen.

Missie: een goede mondgezondheid bij ouderen
Ik zie het als mijn missie om een goede mondgezondheid te borgen bij ouderen. Zowel voor hen die nog in bezit zijn van hun eigen tanden en kiezen als de ouderen die een gebitsprothese dragen. Daarom besloot ik me in 2007 helemaal toe te gaan leggen op deze doelgroep. Inmiddels heb ik een zeer bevlogen en ervaren team van tandartsen, mondhygiënisten en preventie-assistenten om me heen. Samen bieden we elke dag professionele mondzorg aan in totaal 7700 ouderen in ruim tachtig zorginstellingen. Een mooi begin, maar het is slechts het topje van de ijsberg!
Om meer aandacht te krijgen voor goede mondzorg en kennis en ervaring te delen, werken we samen met onder meer de KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde), onderzoeks- en innovatieorganisatie TNO, diverse zorgverzekeraars en de NZa. Ik hoop vurig dat we er binnen nu en vijf jaar in slagen om mondzorg in álle zorginstellingen in te bedden in de dagelijkse verzorging. Het moet een vanzelfsprekend onderdeel worden van die dagelijkse zorg. Dat verdienen onze ouderen. Misschien wel meer dan die ene speciale wens die op deze Nationale Ouderendag wordt vervuld… Wilt u dit onderwerp ook in uw organisatie bespreekbaar maken? Samen bereiken we méér.

Auteur is tandarts-geriatrie Corné de Bruijn. Hij is sinds 1981 werkzaam als tandarts. Sinds 2007 legt hij zich volledig toe op mondzorg voor ouderen in zorginstellingen. Wilt u met de auteur van gedachten wisselen over dit onderwerp? Neemt u contact op via 088 – 936 63 00.

Lees hier een interview met dr. Gert-Jan van der Putten over dit onderwerp.

Top