logo
Bel nu voor een oriënterend gesprek: 088 - 936 63 00 call-to-action

MondZorgPlus zet innovatieve mondcamera in

Bij een grootschalig onderzoek naar de mondzorg van cliënten in verzorgingshuizen maakt MondZorgPlus gebruik van een noviteit: een speciale fotocamera maakt beelden van het gebit en meet de mondgezondheid van cliënten.

De mondcamera maakt gebruik van een nieuwe technologie: Quantitative Light Induced Fluorescence (QLF). QLF is de eerste technologie ter wereld die demineralisatie in een dermate vroeg stadium aantoont dat verder tandbederf kan worden voorkomen. Voordeel is bovendien dat het gebruik van de camera een minimale belasting voor de cliënt met zich meebrengt. Bijzonder detail: de QLF-technologie is ontwikkeld door een Nederlands bedrijf.

Effect meten
De QLF-camera maakt gebruik van de fluorescentie van gebitselementen, om de hoeveelheid plaque en eventuele aanwezigheid van cariës en lekkende restauraties vast te stellen. Speciale software brengt de ontwikkeling van de mondgezondheid in de tijd nauwkeurig in kaart, waarbij tevens het effect van toegepaste middelen (fluoride, peptiden, caseïne-derivaten) en eventuele tandheelkundige interventie wordt gemeten.

Samenwerking verzekeraar, universiteiten en hogeschool
Het onderzoek vindt plaats bij een groep van circa 100 verzorgingshuisbewoners in verschillende zorgcentra. Gedurende een jaar worden de monden extra begeleid en preventief behandeld door MondZorgPlus. De verzorgenden in de woonzorgcentra krijgen scholing in het schoonhouden van de monden; de tandarts stelt samen met de cliënten het preventieschema samen. De QLF-camera volgt nauwkeurig het resultaat van de mondgezondheid. Na een jaar wordt bezien of en in welke mate de mondgezondheid van de verzorgingshuisbewoners door deze preventieve aanpak is verbeterd. Het onderzoek is een samenwerking van MondZorgPlus en zorgverzekeraar CZ, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit van Maastricht en Hogeschool Utrecht. Dr. Gert-Jan van der Putten begeleidt het onderzoek wetenschappelijk.

Top