15 jaar geleden bracht tandarts Corné de Bruijn een bezoek aan een aantal bewoners van een verpleeghuis. Wat hij dáár toen aantrof was schrikbarend. Er bleek géén aandacht te zijn voor de mondzorg van de bewoners, terwijl juist zij afhankelijk zijn van de goede zorg van anderen. Dit bevestigde tevens de uitkomst van het promotieonderzoek van Specialist Ouderengeneeskunde, Gert Jan van der Putten: het was zeer slecht gesteld met de mondgezondheid van kwetsbare ouderen in meerdere verpleeghuizen. Dit maakte dat Corné de mondzorg voor ouderen serieus wilde aanpakken en zo werd het zaadje, dat nu MondzorgPlus is, geplant.
De eerste klant vanaf een zolderkamer
Adrie de Laat, de contactpersoon van het verpleeghuis dat eerder al een beroep op Corné als tandarts deed, stond ervoor open om de mondzorg op een structurele wijze beter in te richten. Daarmee was de eerste aangesloten zorginstelling een feit: De Riethorst Stromenland. In dit prille begin was het natuurlijk nog even zoeken naar de juiste inrichting om de mondzorg goed en structureel te organiseren. Preventie-assistente Petra Toorians, destijds werkzaam in de reguliere tandartspraktijk van Corné de Bruijn, werd tevens gemotiveerd om deze uitdaging samen met Corné aan te gaan. Vanaf de zolderkamer kreeg de organisatie steeds meer vorm.
Mondzorg in de eigen vertrouwde omgeving van de cliënt
Tijdens de behandeling van zorgafhankelijke cliënten, die niet in staat zijn om naar de tandartskamer te komen, merkte Corné op dat deze cliënten juist beter te behandelen bleken in hun eigen vertrouwde omgeving. Door minder prikkels en veranderingen werd de behandelbereidheid veel groter. Dit was de aanleiding om deze vorm van zorg verder te ontwikkelen. Middels volledig uitgeruste materiaalbakken beschikbaar te hebben op de locatie, konden de cliënten ook op de juiste manier op de kamer behandeld worden.
Vraag naar mondzorg groeit, óók buiten Brabant
Het ambulante mondzorgproces werd steeds meer gestroomlijnd en ook volgden er meer tandheelkundige professionals die deze zorg wilden verlenen. Het balletje ging rollen en veel zorginstellingen volgden, óók buiten Brabant. Vanuit Zuid-Holland namen de instellingen contact op met de vraag of MondzorgPlus de mondzorg ook binnen die instellingen wilde verzorgen. In 2012 mocht MondzorgPlus de eerste zorginstelling verwelkomen voor mensen met een verstandelijke beperking. Een compleet andere doelgroep, maar deze vorm van zorg sluit ook bij hen goed aan.
Landelijke mondzorgverlener voor zorgafhankelijke mensen
Inmiddels is MondzorgPlus uitgegroeid tot een landelijke mondzorgverlener voor zorgafhankelijke mensen. Het service en sterilisatie center is zelfs alweer toe aan de vierde verhuizing naar een grotere locatie. Inmiddels werken er ruim 130 medewerkers iedere dag met hart en ziel voor MondzorgPlus. Gezamenlijk zorgen zij voor de ‘Plus van extra aandacht’, waardoor de cliënten de zorg krijgen die zij verdienen. Dit jaar viert MondzorgPlus haar 15de verjaardag. Een bijzonder moment waarop we met trots terugkijken en ons verheugen op de toekomst met de ambitie om alle zorgafhankelijke mensen binnen zorginstellingen van goede mondzorg te voorzien.
Meer informatie?
Wil je meer weten over hoe wij de mondzorg in jouw instelling voor je kunnen organiseren? Laat je gegevens achter in het ons contactformulier of bel Martine Eggen op telefoonnummer 06 48 94 93 72.