Mantelzorger aan het woord: De meerwaarde van mondzorg op locatie

19-10-2022

Onlangs liep Daphne van MondzorgPlus, Martha Brussaard tegen het lijf bij zorginstelling Zorgwaard in Oud-Beijerland. Martha is al jarenlang mantelzorger voor haar schoonzus. Eerst in de thuissituatie en nu tijdens haar verblijf op de locatie Rembrandt. In samenwerking met de zorgmedewerkers draagt zij dagelijks bij aan de zorg en de gezondheid van haar schoonzus. Haar toewijding als mantelzorger is inspirerend. Wij mochten Martha een aantal vragen stellen over hoe zij de zorg ervaart voor haar schoonzus.

 

Uw schoonzus ontvangt verschillende vormen van zorg, binnen en buiten het verpleeghuis. Wat vind u van mondzorg op locatie?

“Mijn schoonzus en ik vinden de mondzorg op locatie heel belangrijk. Ik denk zelfs dat als MondzorgPlus hier niet zou komen, zij ook niet meer door een tandarts behandeld zou worden. Ze heeft namelijk fysiek veel onder de leden en alle uitstapjes die wij moeten maken, omwille de gezondheid, kosten haar heel veel energie.”

 

Waarom is mondzorg op locatie volgens u belangrijk?

“Ik heb mij laten vertellen dat een slechte mondgezondheid kan lijden tot diverse ziektes en dat zelf een wondje (ontsteking) in de mond kan doorslaan naar de luchtwegen, waardoor er een longontsteking kan ontstaan. Ik moet er niet aan denken welke gevolgen dat voor mijn schoonzus kan hebben. Wij zijn dus heel blij dat MondzorgPlus op regelmatige basis bij haar op locatie voor een behandeling komt.”

 

Ging u voorheen met uw schoonzus naar een tandarts in de buurt van het huis of de zorginstelling?

“Ja, zij ging voorheen naar een tandarts in de buurt. Ik moet toegeven dat ze de laatste jaren eigenlijk steeds minder of niet meer ging. Het werd fysiek te zwaar en dan laat je zulke afspraken toch sneller versloffen. Haar partiële boven prothese was echt niets meer waard.”

 

Hoe ervaren jullie de mondzorg nu deze binnen de instelling gegeven wordt?

“Eerst wisten wij helemaal niet dat een tandarts kon behandelen op de kamer van mijn schoonzus. Deze manier van zorgverlening kenden wij helemaal niet. Dit hebben de medewerkers van Zorgwaard en het team van MondzorgPlus vervolgens uitgelegd. Wij vinden het beiden zeer prettig dat deze zorg op de locatie wordt aangeboden. Daarbovenop, het team van MondzorgPlus bestaat uit hele lieve mensen. Ze leveren geweldig werk. Zij zijn zeer vertrouwd met mijn schoonzus, het zijn al jaren dezelfde preventie-assistente en tandarts.”

 

“Uitstapjes kost mijn schoonzus enorm veel energie, dus wij stellen het zeer op prijs dat mondzorg op locatie geleverd kan worden.”

 

Wat is voor u als mantelzorger de meerwaarde van dat zij nu behandeld wordt binnen de zorginstelling?

“De meerwaarde is dat alles in haar eigen omgeving gebeurd. Zoals ik eerder al aangaf moeten wij regelmatig uitstapjes maken naar het ziekenhuis, dat is een hele reis. We moeten een rolstoeltaxi bestellen, wachten totdat we opgehaald en gebracht worden naar het ziekenhuis. Daarna is er natuurlijk nog de behandeling. Wanneer wij klaar zijn in het ziekenhuis moeten wij weer wachten totdat de taxi ons oppikt om terug naar huis te kunnen. Helaas gaat dit geregeld fout, dan is de taxi te laat of ons helemaal vergeten. Met zo’n bezoek aan het ziekenhuis zijn wij vaak uren mee bezig. Dit kost mijn schoonzus enorm veel energie, dus wij stellen het zeer op prijs dat mondzorg op locatie geleverd kan worden.”

 

Hoe wordt u geïnformeerd ten aanzien van de behandelingen van MondzorgPlus?

“Ik zit vaak bij de behandeling en dan geeft het mondzorgteam uitleg over de behandeling. Wanneer blijkt dat er een ingrijpende behandeling moet plaatsvinden, dan gebeurd dat nooit direct, maar maken zij daar een afspraak voor. Deze afspraak wordt namelijk vaak in overeenstemming of met toestemming van de arts van Zorgwaard gepland.”

 

De mondzorg voor uw schoonzus wordt verzorgd door MondzorgPlus. Als u een waardering in een cijfer zou geven, welk cijfer zou het dan zijn?

“Voor mijn gevoel is het een 10, maar dat is natuurlijk niet realistisch, dus dan geef ik een 8, maar het is echt hele goede zorg, maar we gaan niet overdrijven!

Kwalitatief hoogwaardige mondzorg binnen de WLZ
Samen kunnen we zorgen voor een kwalitatief hoogwaardige mondzorg in jouw organisatie: van de implementatie van een mondzorgsysteem tot klinische lessen over dagelijkse mondverzorging voor verzorgenden.
Poetsinstructie prothese op implantaten
Een gezonde mond is van levensbelang! Bij het ouder worden en bij veelvuldig medicijngebruik is het nog belangrijker om extra aandacht aan de verzorging van de mond te besteden. Download gratis onderstaand de poetsinstructie.