logo
Bel nu voor een oriënterend gesprek: 088 - 936 63 00 call-to-action

Interview – Kijkje achter de schermen bij MondZorgPlus

Om onze tandartsen, preventie-assistenten en mondhygiënisten op locatie hun werk te kunnen laten doen, worden dagelijks nieuwe, steriele instrumenten afgeleverd bij de zorginstellingen waar zij werkzaam zijn. Marjolein Snels en Corné van Vliet geven inzicht in het proces dat daaraan voorafgaat. Zij zijn verantwoordelijk voor respectievelijk de uitgifte van steriele materialen en een vlekkeloos transport.

De zorg door MondZorgPlus is gebaseerd op twee pijlers: we behandelen cliënten in hun eigen, vertrouwde woonomgeving en ontzorgen de zorginstelling volledig door het gehele traject uit handen te nemen. Mondzorg naar mensen toebrengen, dat vraagt om een uitgekiende planning en organisatie. Marjolein Snels, omloop-assistente bij MondZorgPlus is samen met een collega verantwoordelijk voor de uitgifte van steriele instrumenten en behandelunits. Ze is net verhuisd naar de gloednieuwe sterilisatiekeuken op ons nieuwe hoofdkantoor haar domein. Ze vertelt: “Uiteraard is hygiëne van groot belang. MondZorgPlus werkt volgens de laatste hygiënerichtlijnen volgens de Wet Infectie Preventie. Elke dag voorzien we onze tandartsen, assistenten en mondhygiënisten op hun werklocaties van gesteriliseerde instrumenten. Voor ieder consult is een nieuwe tray met steriele materialen beschikbaar.”

‘Na een check op eventuele mankementen worden alle instrumenten
grondig gereinigd, gesteriliseerd en zorgvuldig verpakt’

Reinigen en steriliseren
Marjolein en haar collega hebben er een volledige dagtaak aan. Iedere ochtend start met het uitwerken van de agenda, op basis van alle aanvragen die de assistenten in het land aan de keuken mailen. Zodra de gebruikte materialen binnenkomen, begint het proces van reinigen en steriliseren. “In onze keuken is het proces strikt gescheiden: aan de ‘vuile kant’ brengt de koerier gebruikte materialen in afgesloten bakken binnen. Aan de schone kant zetten we alle schone materialen klaar voor transport”, legt Marjolein uit. “Eerst checken we of alles volledig is teruggekomen en of er geen mankementen zijn aan materialen. Vervolgens plaatsen we het merendeel van alle instrumenten in een desinfector, waarin ze grondig worden gereinigd. Vervolgens verpakken we de schone instrumenten in zakjes, waarna ze in de autoclaaf worden gesteriliseerd. De hand- en hoekstukken doorlopen een ander proces. Deze gaan in een speciale reiniger waar ze worden doorgespoten, waarna wij ze nog eens handmatig reinigen met alcohol. Ook worden ze geolied. Zodra alle materialen schoon en steriel zijn, vullen we de bakken en trays conform de agenda’s en geplande werkzaamheden van onze assistenten. Iedere bak wordt na sluiting gesealed, zodat alles gegarandeerd steriel blijft.” Ook komen er complete units binnen voor desinfectie. “Die reinigen we volledig met de hand”, licht Marjolein toe. “Alle waterleidingen worden daarbij doorgespoeld met een antibacteriële vloeistof.” Dagelijks worden tientallen bakken met vele instrumenten verwerkt. “Sinds ik hier werk, is de omvang al wel verviervoudigd”, aldus Marjolein. “En het blijft toenemen!”

Stipt op tijd
Zodra de instrumenten weer klaar zijn voor gebruik, worden ze opgehaald door Corné van Vliet of één van zijn chauffeurs. Om alles tijdig en zorgvuldig op de plaats van bestemming te krijgen, wordt heel nauw samengewerkt met Corné’s bedrijf RC Transport. Hij vertelt: “Sinds 2014 verzorgen wij het transport voor MondZorgPlus. Dat begon met enkele ritten per week, maar gezien de snelle groei rijden we inmiddels met drie tot vijf auto’s per dag, vijf dagen per week. We bezoeken inmiddels al meer dan tweehonderd zorginstellingen!”
Dagelijks geeft Marjolein een nieuwe planning door; door de dag heen is er nog veelvuldig contact. Corné: “Twee dagen vooraf krijg ik de agenda. Op basis hiervan plan ik alle ritten in. Uiteraard rijden we zo efficiënt mogelijk en dat is elke dag wel weer even puzzelen. We komen liever vijf of tien minuten te vroeg dan te laat, dus daar houden we rekening mee. Omdat we inmiddels ook richting het noorden vervoeren, halen we de bakken voor de noordelijke bestemmingen aan het einde van de middag op. Zodat wij ’s ochtends al rond half zes kunnen vertrekken. Dan vermijden we alle files én zijn weer op tijd terug bij de sterilisatiekeuken in Raamsdonksveer om de bakken met gebruikte instrumenten in te leveren. Zodat de volgende dag de schone bakken weer voor ons klaarstaan en wij onze dagroutes kunnen gaan rijden.”

Vertrouwd gezicht
“Wij besteden veel aandacht aan het zorgvuldig laden en lossen”, vervolgt Corné. “De schone bakken zijn helemaal gesealed, maar als extra maatregel zorgen we er in onze auto’s voor dat gebruikt en steriel gescheiden blijven.” Met alle zorginstellingen zijn afspraken gemaakt over de locatie waar de nieuwe bakken worden geplaatst, zodat onze tandartsen en assistenten direct aan de slag kunnen. Corné: “Per instelling hebben we die afspraken duidelijk op een rij staan, zodat ons team altijd weet wat de specifieke wensen zijn. We zorgen ervoor dat zo vaak mogelijk dezelfde chauffeurs naar een zorginstelling rijden, zodat er een vertrouwd gezicht aan de deur staat. Wij zijn immers een visitekaartje voor MondZorgPlus en dat nemen we heel serieus. Dat zorgt ook voor plezier in ons werk; ik hoor onze chauffeurs met regelmatig fluitend binnenkomen. Dat zegt wel iets over de fijne samenwerking!”

Top