logo
Bel nu voor een oriënterend gesprek: 088 - 936 63 00 call-to-action

Interview J. Beije

‘Het is mooi dat we iets kunnen betekenen voor ouderen’

Sinds begin 2015 is tandarts Jacco Beije (43) werkzaam bij MondZorgPlus. Hij bezoekt dagelijks ouderen in diverse zorginstellingen in Noord-Holland. Hij voelt zich erg op zijn plek, het werken met kwetsbare ouderen spreekt hem enorm aan. ‘Je ervaart veel dankbaarheid.’ Hij vertelt over een recente ervaring uit de praktijk die volgens hem precies samenvat waar MondZorgPlus voor staat.

In 1998 studeerde Jacco Beije af aan de ACTA Tandheelkunde Amsterdam, waarna hij als waarnemend tandarts aan de slag ging. Gedurende enkele jaren had hij een eigen (solo)praktijk in het Noord-Hollandse Edam, maar het feit dat het ondernemen, met allerlei taken op gebied van organisatie en administratie hem zoveel tijd kostte, maakte dat hij daar enkele jaren geleden mee stopte. Hij gaf les en ging opnieuw als waarnemer aan de slag. Totdat hij in contact kwam met MondZorgPlus. “Ik had al langer in gedachten dat het werken met ouderen bij me zou passen. En dat blijkt inderdaad zo te zijn. Ik was direct enthousiast.”

‘Niet op de klok’
Desgevraagd legt Jacco uit wat het werken bij MondZorgPlus anders maakt dan in een reguliere praktijk. “Allereerst is dit heel dynamisch. Je beweegt je van locatie naar locatie en hebt een grote diversiteit aan gesprekspartners. Het ene moment voer je overleg met artsen, dan weer met mantelzorgers of de cliënt zelf. Daarnaast ervaar ik het als zeer prettig dat we niet op de klok werken. Het geeft rust en vrijheid dat ik zelf mijn tijd kan indelen en alle tijd kan nemen voor een consult of behandeling. Bovenal ervaar ik het als mooi dat we iets kunnen doen voor mensen die ernstig ziek zijn, dat we het leed iets kunnen verzachten. Het levert veel dankbaarheid op.”

‘Ik kan alle tijd nemen voor een consult of behandeling’

Samenwerking
Als tandarts werkt Jacco Beije vanuit twee belangrijke aandachtspunten. “Allereerst probeer ik erachter te komen of iemand last heeft van zijn gebit. Ik vraag het aan de cliënt zelf, bespreek het met verzorgenden en vorm uiteraard een indruk op basis van een controle van de mond. Daarnaast ga ik na of men nog goed kan eten. Zijn de omstandigheden goed, dan ga ik puur preventief te werk, dan is het zaak de mondgezondheid stabiel te houden.” Samenwerking met de zorginstelling en familie/mantelzorgers vormt een rode draad in Jacco’s aanpak. “Wij zijn er niet om mensen op de vingers te tikken, maar om te hélpen. We doen het sámen, voor de kwetsbare ouderen.”

Zorgvuldige afweging
Een vrij recente ervaring vat volgens Jacco precies samen waar MondZorgPlus voor staat en wat zijn werk als tandarts zo bijzonder maakt. Hij vertelt: “Ik bezocht een oude mevrouw die nog enkele frontelementen had. Ze stonden los, enkele tanden waren afgebroken. De verzorging had het idee dat ze er veel last van ondervond bij het eten. Na overleg met de familie, verzorgenden en de arts waarin we een zorgvuldige afweging maakten, werd besloten om de tanden te verwijderen. Mevrouw was erg vriendelijk, maar moeilijk te behandelen. De arts schreef een rustgevend middel voor, omdat ze zich anders niet zou laten behandelen. De ingreep verliep prima en na enkele dagen bezochten we mevrouw opnieuw. Ze liep rustig door de gang en het viel ons direct op dat ze een ontspannen gezichtsuitdrukking had, wat we nog niet eerder hadden gezien. Er was duidelijk een last van haar afgevallen. De klachten waren weg en het was fijn om te zien dat ze opknapte. Ik vind het erg mooi dat ik als tandarts iets voor deze ouderen kan doen.”

‘Er was duidelijk een last van haar afgevallen’

Tandarts Jacco Beije (BIG-geregistreerd onder nummer 89049126402) is namens MondZorgPlus werkzaam bij diverse zorgorganisaties in Noord-Holland: Evean, Omring, Stichting Wonen en Zorg Purmerend, Stichting Vrijwaard en verschillende locaties van Zorgcirkel.

Top