logo
Bel nu voor een oriënterend gesprek: 088 - 936 63 00 call-to-action

‘Hele team is bewust van het belang van goede mondzorg’

Sinds 2010 werken zorgorganisatie Het Hoge Veer (gemeente Geertruidenberg, N-B) en MondZorgPlus samen. Als aandachtsvelder mondzorg is verzorgende Els van Bavel erg tevreden over deze samenwerking. Ze vertelt hoe mondzorg stap voor stap werd ingebed in de dagelijkse verzorging van cliënten.

“In 2010 volgde ik samen met twee collega’s een cursus, met het doel structurele mondzorg te organiseren binnen Het Hoge Veer”, vertelt Els van Bavel, sinds 2006 werkzaam als verzorgende IG bij Het Hoge Veer. Ze is tevens aandachtsvelder valveiligheid én aandachtsvelder mondzorg. “Die cursus was ontzettend leerzaam! Hoe werk je samen met een tandarts, hoe zorg je dat het hele team werk maakt van goede mondzorg: alles kwam aan bod. Bovendien ontmoetten we er collega’s van veel andere zorginstellingen en hoorden dus van hen hoe het elders was gesteld met de mondzorg. Sommige cliënten zagen al jaren geen tandarts meer, bijvoorbeeld omdat gedacht werd dat het met een prothese niet nodig is om een tandarts te bezoeken. Maar goede mondzorg is voor iedereen ontzettend belangrijk. Zeker voor onze PG-cliënten, die vaak niet kunnen aangeven dat ze pijn hebben of waar pijn vandaan komt. Ze uiten zich door bijvoorbeeld agressief gedrag te vertonen. Terwijl de oplossing soms zó eenvoudig kan zijn.”

‘Lieve tandarts’
Het Hoge Veer besloot om samen te gaan werken met MondZorgPlus. Els van Bavel is er zeer tevreden over. “Het werkt voor ons perfect. Het MondZorgPlus-team is hier kind aan huis. Ze weten de weg, worden herkend en schakelen snel. We hoeven in geval van vragen of pijnklachten bij een cliënt maar te bellen naar MondZorgPlus en er wordt direct actie ondernomen. De tandarts is ontzettend lief. Hij krijgt het met zijn aanpak voor elkaar dat hij bij iedere cliënt in de mond mag kijken; hij neemt alle tijd voor ze. Het is bijna alsof de kapper komt, de aanwezigheid van de tandarts is net zo vanzelfsprekend.”

‘Het MondZorgPlus-team is hier kind aan huis.
Ze weten de weg en schakelen snel.’

Toestemming
Momenteel heeft MondZorgPlus alle dertig PG-cliënten van Het Hoge Veer onder behandeling, plus zeventien somatiek-cliënten. “Sommige somatiek-cliënten hebben hun eigen tandarts”, licht Els toe. “En dat mag uiteraard, we dringen onze cliënten niets op. Bij de intake van een nieuwe cliënt vragen wij om toestemming voor mondzorg. Vervolgens melden we de nieuwe cliënt na zo’n zes weken aan bij MondZorgPlus, tenzij klachten om een eerder consult vragen. Twee keer per jaar meten we de tevredenheid over onze zorg onder cliënten en hun familie; mondzorg maakt daarvan altijd deel uit.”

‘We blijven leren’
Sinds Het Hoge Veer met MondZorgPlus samenwerkt en er structurele aandacht is voor dagelijkse verzorging van de mond, zijn de monden van cliënten beslist gezonder geworden, aldus Els. “Ons hele team is doordrongen van het belang van goede mondzorg. We hebben erg veel aandacht besteed aan voorlichting en bewustwording. Het komt ter sprake tijdens teamoverleg en als we eens zien dat een verzorgende bepaalde afspraken vergeet, spreek ik die collega daarop aan. En we blijven leren. Onlangs gaf de tandarts aan dat hij toch nog teveel aanslag aantrof op protheses. We kregen de tip om protheses eens per maand in azijn te leggen. Beter is het nog om dat wekelijks te doen. Wij hebben daarvan een notitie gemaakt in de cliëntenagenda’s: iedere maandag staat deze taak genoteerd. Zo kan het niet vergeten worden.”

Alert blijven
Els is tevreden over de bereikte resultaten, maar stelt: “We moeten altijd alert blijven. Nieuwe cliënten observeren we goed. Heeft een cliënt onduidelijke klachten, dan checken we altijd ook de mond, want daar kan ook de oorzaak liggen. Met name in de palliatieve fase houden wij de mond extra goed in de gaten. Samen met MondZorgPlus houden we de monden gezond.“

Over Het Hoge Veer
In 2017 bestaat zorgorganisatie Het Hoge Veer in gemeente Geertruidenberg (Noord-Brabant) 45 jaar. De organisatie is – tegen de stroom in – altijd kleinschalig en zelfstandig gebleven. Het Hoge Veer realiseerde recent het vernieuwende en toekomstbestendige nieuwbouwproject ‘Rivierzicht’, voor mensen met een indicatie voor verzorgingshuiszorg. Het woonzorgcomplex bestaat uit 50 luxe zorgappartementen, gelegen op een mooie locatie aan rivier de Donge. In ‘Het Hoge Veer Complex’ zijn 36 appartementen voor mensen met lichamelijke problemen en appartementen met verzorgingshuiszorg (verzorging, verpleging, begeleiding en huishoudelijke hulp). Ook is er een voorziening voor tijdelijk verblijf en een unit beschermd wonen voor 24 bewoners met problemen rond dementie. Ook voor ‘Het Hoge Veer Complex’ is nieuwbouw gepland.

Top