logo
Bel nu voor een oriënterend gesprek: 088 - 936 63 00 call-to-action

‘Dat MondZorgPlus naar ons toekomt, is écht een uitkomst’

Wilma Middelveld, specialist ouderengeneeskunde Tangenborgh

De algehele transitie in de langdurige zorg brengt ook voor de Drentse zorggroep Tangenborgh de nodige veranderingen met zich mee. Om de mondzorg op adequate wijze te organiseren voor Wlz-cliënten koos Tangenborgh voor een samenwerking met MondZorgPlus. Wilma Middelveld, specialist ouderengeneeskunde bij Tangenborgh geeft een toelichting.

Waar steeds meer zorgorganisaties in Nederland de stap naar multidisciplinaire teams maakt, belijdt zorggroep Tangenborgh deze werkwijze al sinds de jaren ‘80. Specialist ouderengeneeskunde Wilma Middelveld is ruim twintig jaar werkzaam in de ouderenzorg en is sinds zo’n vijf jaar verbonden aan Tangenborgh. Ze legt uit: “Onze oudere bewoners hebben veelal een psychogeriatische aandoening. Tangenborgh wil innovatief koploper zijn op gebied van dementie. In praktijk betekent dit dat we altijd in ontwikkeling zijn. We beschikken over een Expertisecentrum Dementiezorg en delen veel kennis met organisaties in onze regio. Wonen, welzijn en zorg zijn in onze visie onlosmakelijk met elkaar verbonden, waarbij het wonen voorop staat. We willen dat mensen zich thuis, veilig en vertrouwd bij ons voelen en dat ze hun leven zo goed mogelijk kunnen voortzetten. Binnen de grootschaligheid van Tangenborgh bieden we daarom kleinschalige woonvormen. Dat wordt gelukkig steeds meer gemeengoed, maar wij liepen daarin wel voorop.”

Tal van uitdagingen

“Nu Tangenborgh steeds meer locaties heeft waar intensieve zorg wordt geboden aan mensen met een Wlz-indicatie, staan we als multidisciplinair team voor tal van nieuwe uitdagingen”, vervolgt ze. “Mondzorg is er daar één van. We moesten op onze locatie St. Franciscus in Coevorden mondzorg goed gaan organiseren. Al zoekend naar een externe partner, kwamen we onder meer in contact met MondZorgPlus. Wij zagen veel in het aanbod en de werkwijze van MondZorgPlus. Met name het bezoek aan bewoners op hun eigen locatie is een pré. Het is namelijk erg belastend voor ouderen om naar een tandarts te gaan; het vraagt bovendien om begeleiding. Dat MondZorgPlus naar ons toekomt, is echt een uitkomst.”

Met prothese naar de tandarts?

Een groot deel van de bewoners bezocht al langere tijd geen tandarts meer, weet Wilma Middelveld. “Dat komt vooral voort uit onwetendheid. ‘Ik heb een gebitsprothese dus ik hoef niet meer naar een tandarts’, is veelgehoord. Wij leggen uit waarom het wel belangrijk is om de prothese en de mond te laten controleren. Dat is immers belangrijk voor het algeheel welzijn en voorkomt ook klachten.” Per 1 januari 2019 ging MondZorgPlus van start op woonzorglocatie St. Franciscus. “We waren heel tevreden over de geboden zorg”, aldus Wilma. “Dus toen onze tandarts die aan andere locaties was verbonden er niet lang daarna mee stopte, was dat het moment om ook de overige Tangenborgh-locaties onder te brengen bij MondZorgPlus.”

‘We zijn heel tevreden over de benadering van onze bewoners door de tandartsen’

Veel praktische voordelen

Sinds mei bezoeken de tandartsen en preventie-assistenten van MondZorgPlus ook de woonzorglocaties  De Bleerinck, De Schans en De Heidehiem in Emmen en De Dillehof en De Weegbree in Klazienaveen. Hoewel deze samenwerking nog pril is, ervaart Wilma nu al de voordelen. “Voorheen kwamen de tandarts en de tandtechnicus ook bij ons op De Bleerinck (de grootste Tangenborgh-locatie, red.), maar voor ingewikkeldere ingrepen moesten cliënten tóch naar de praktijk toe. Dat hoeft nu niet meer. Naast die praktische voordelen zijn we heel tevreden over de benadering van onze bewoners door de tandartsen en preventie-assistenten. Het contact met MondZorgPlus is goed en laagdrempelig. Als we vragen hebben, worden we snel en goed geholpen. Ik kan deze samenwerking aan iedere zorgorganisatie aanbevelen.”

Over Tangenborgh

Tangenborgh biedt verzorgingshuiszorg, verpleeghuiszorg en wijkverpleging op en vanuit 16 locaties in de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn (Zuidoost-Drenthe) aan 1.700 bewoners en cliënten. Tangenborgh is specialist op gebied van psychogeriatrie en beschikt over een Expertisecentrum Dementiezorg. In multidisciplinaire teams overleggen alle professionals met elkaar: verpleeghuisarts, huisarts, maatschappelijk werker, verpleegkundige, verzorgende, psycholoog. Er werken 1.500 medewerkers en 800 vrijwilligers.

Tangenborgh komt tijd, komt zorg
Top