Waarom is een interne audit op mondzorg belangrijk?

11-08-2021

Interne audits in de zorg vormen de basis voor het doorlopend beheren en verbeteren van processen. Wanneer heeft jouw zorginstelling voor het laatst een audit op mondzorg uitgevoerd? In deze blog vertellen we je waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen vaak wordt getoetst.

Een interne audit toetst de aanwezigheid en effectiviteit van processen en protocollen. Het helpt je om vast te stellen of doelstellingen worden bereikt en of afspraken worden nageleefd. Ook breng je in kaart of jouw instelling potentiële risico’s beheerst die samenhangen met de processen in de praktijk. Na een interne audit weet je of mondzorgprocessen goed geborgd zijn en kun je eenvoudig verbeteringen doorvoeren.

Het belang van een audit op mondzorg

In de praktijk merken we dat veel zorginstellingen mondzorg niet structureel meenemen bij het uitvoeren van interne audits. En dat is zonde. Door het uitvoeren van een interne audit bewaak je de kwaliteit van mondzorg binnen jouw instelling. Daarnaast ben je goed voorbereid op een eventuele inspectie van de IGJ. Je kunt snel en eenvoudig aantonen dat je processen goed op orde zijn en komt niet voor vervelende verrassingen te staan.

 

De onderdelen

Wil je een interne audit op mondzorg uitvoeren? Houd dan rekening met deze onderdelen:
• Mondzorgbeleid binnen de instelling
• Risico-inventarisatie bij opname nieuwe cliënten
• Algemene kennis van zorgmedewerkers over mondgezondheid
• Basiskennis van zorgmedewerkers over mondverzorging
• Borging van mondzorgplannen en poetsinstructies in het ECD
• Voldoende bekendheid met werkwijze van mondzorgprofessional
• Samenwerking medisch team en externe behandelaren (o.a. inzage van relevante medische gegevens)

 

Het uitvoeren van een audit op mondzorg

De audit op mondzorg kan worden uitgevoerd door de interne auditor van jouw instelling. Een mondzorg audit kan het beste uitgevoerd worden met de aandachtvelders/coördinatoren mondzorg en de zorgmedewerkers. Per locatie is het van belang dat de aanwezige documenten beoordeeld worden op volledigheid en juistheid. De onderdelen van het mondzorgproces kunnen verder getoetst worden door middel van interviews met de zorgmedewerkers. Vervolgens wordt hier een verslag van opgesteld.

 

Ondersteuning nodig?

Hulp nodig bij het uitvoeren van een audit op mondzorg? Een mondzorgverlener kan ondersteuning bieden. De kwaliteitsadviseur van de mondzorgverlener weet alles van de Richtlijn Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen en kijkt vanuit zijn of haar inhoudelijke expertise mee naar de processen of geeft advies over de juiste aanpak voor het uitvoeren van de audit. Wil je meer weten over een audit op mondzorg? Vul jouw contactgegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

Op de hoogte blijven?

Wil je regelmatig geïnformeerd worden over wat er speelt op het gebied van mondzorg voor zorgafhankelijke mensen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.
Volg ons ook op