logo
Bel nu voor een oriënterend gesprek: 088 - 936 63 00 call-to-action

‘Aandacht voor goede mondzorg is zó belangrijk!’

Interview Abigaël van der Meer, Stichting Wonen en Zorg Purmerend:

“Ik leerde als kind hoe belangrijk het is om goed voor je mond te zorgen. Mijn oma met dementie woonde bij ons in. Daar begon de affiniteit met ouderen. In mijn latere werk als verzorgende kwam ik het veel tegen dat er weinig tot geen mondverzorging werd uitgeoefend. Terwijl een gezonde mond belangrijk is voor een goede gezondheid!” Abigaël van der Meer, Verzorgende IG bij Stichting Wonen en Zorg Purmerend vertelt hoe zij haar collega’s overtuigt van het belang van mondzorg en hoe ze de samenwerking met MondZorgPlus ervaart.

Ze werkt al 15 jaar in de zorg, sinds 6 jaar bij Stichting Wonen en Zorg Purmerend, en rondde vier jaar geleden haar opleiding tot Verzorgende IG af. Haar eindopdracht richtte zich op mondverzorging.
Waarom? Abigaël van der Meer (38) is er duidelijk over: “Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor een gezonde mond. Want goede mondzorg is belangrijk voor de algehele gezondheid van mensen.”

Beschreven in zorgplan

Abigaël werkt als Verzorgende IG op een vaste groep – groepswoning 14 op locatie De Rusthoeve (zie kader). De vooroorlogse locatie in het oude centrum van Purmerend is tien jaar geleden grondig gerenoveerd. In iedere groepswoning wonen maximaal zes ouderen met dementie. “Ik vind het werken met deze doelgroep ontzettend interessant, daarmee is mijn affiniteit groot.” Tot ruim een jaar geleden werkte Abigaël in de wijk, nu is ze een vaste kracht in haar woongroep. Van de zes bewoners hebben twee nog hun volledig eigen gebit – best bijzonder voor een dame van 93 jaar en een heer van 88 jaar. Een derde bewoner heeft gedeeltelijk een prothese; de andere drie cliënten hebben een volledige gebitsprothese. In ieders zorgplan is dit nauwkeurig beschreven.

‘Een prothese een nachtje in het water?
Ik heb het resultaat eens onder een microscoop mogen bekijken…’

Eindopdracht

Vier jaar geleden koos Abigaël mondzorg als eindopdracht voor haar opleiding Verzorgende IG. Ze presenteerde haar aanbevelingen aan collega’s en aan familieleden van cliënten. “Ik legde uit waarom goede mondzorg zo ontzettend belangrijk is en welke materialen en producten nodig zijn voor de juiste verzorging. Voor sommige collega’s was het op bepaalde punten wel een eyeopener! Zoals het wegzetten van een prothese in een glas water. Ik heb het resultaat na een nachtje eens onder een microscoop mogen bekijken. Nou, op een straattegel groeit nog minder dan in zo’n glas! Het is écht smerig.” Inmiddels past Abigaël de tips dagelijks in de praktijk toe. “Toevallig is er een paar weken geleden een brief opgehangen op de groep en aan de families van onze cliënten gegeven, waarin we vragen te zorgen voor de juiste tandenborstels en mondverzorgingsproducten”, noemt ze als voorbeeld.

Vertrouwd gezicht

Voor de periodieke controles en tussentijdse behandelingen werkt Stichting Wonen en Zorg Purmerend samen met MondZorgPlus en daar is Abigaël blij om. “Ik ben erg tevreden over de samenwerking. Het is prettig dat altijd dezelfde mensen komen, zodat er toch enigszins een vertrouwd gezicht komt. Ze nemen de tijd voor de cliënten en zijn heel rustig. Zo hebben we één cliënt die de gebitsprothese zelf poetst, maar of dat goed genoeg gebeurt? De cliënt staat ons niet altijd toe om dat te controleren, maar als MondZorgPlus komt, lukt het meestal wél. Dat is toch bijzonder.” Zijn er verbeterpunten in de samenwerking? “Niet over de uitvoering, want ik kan MondZorgPlus echt aanbevelen. Maar als ik het mocht zeggen, zou MondZorgPlus nog veel frequenter mogen komen. Dan kunnen we op bepaalde punten nog adequater handelen.”

Mond als oorzaak van klachten

Abigaël hoopt dat er in het algemeen bij iedereen die met hulpbehoevende ouderen werkt, meer aandacht komt voor de mondgezondheid. “Er zou standaard aandacht moeten zijn voor de mond als mogelijke veroorzaker van klachten. Zo had één van onze cliënten onlangs plots een dikke wang. De oorzaak was niet duidelijk, maar zoiets hoeft niet door vallen of stoten te komen. Een ontstoken wortel kan ook de oorzaak zijn. Te vaak wordt er pas als allerlaatste aan de mond gedacht.”

Compliment

MondZorgPlus is blij met betrokkenheid van verzorgenden als Abigaël. “Bij ons laatste bezoek aan deze woongroep constateerden wij weinig tot geen klachten of problemen in de monden van de cliënten. Er wordt duidelijk veel aandacht besteed aan goed poetsen en goed schoonhouden van gebitsprotheses. Dat is een compliment waard!”

Over Stichting Wonen en Zorg Purmerend

De Stichting Wonen en Zorg Purmerend (SWZP) is een kleine stichting voor ouderenzorg in Purmerend en omgeving. De stichting beheert de drie woonzorglocaties De Tien Gemeenten, De Rusthoeve en Heel Europa en biedt tevens thuiszorg. Locatie De Rusthoeve – waar Abigaël van der Meer werkzaam is – beschikt over 27 royale zorgappartementen en drie groepswoningen waar zes ouderen met een vorm van dementie samen wonen. Daarnaast zijn er nog vijf logeerappartementen beschikbaar voor logeren met zorg en een accommodatie voor dagverzorging. Bij Stichting Wonen en Zorg Purmerend werken zo’n 400 medewerkers, ondersteund door ruim 250 vrijwilligers.

Top