3D geprinte gebitsprothese: “Dit is de toekomst”

19-10-2021

Het aanmeten van een nieuwe gebitsprothese is voor zorgafhankelijke ouderen binnen de zorginstellingen een ingrijpend en langdurig proces. De verschillende inmeet- en passessies roepen vooral bij ouderen die lijden aan dementie veel weerstand op. Daar komt verandering in met de nieuwste innovatie op het gebied van gebitsprotheses: de 3D geprinte prothese. Dankzij deze nieuwe techniek zijn er niet alleen veel minder afspraken nodig, de 3D geprinte prothese is ook nog eens sterker en beter schoon te houden. Reden genoeg voor MondzorgPlus om in samenwerking met Excent Tandtechniek een pilot te starten.

Excent Tandtechniek ondersteunt MondzorgPlus al jaren op het gebied van protheses. In 2020 lanceerde Excent als eerste in Europa een 3D geprinte gebitsprothese van zeer hoge sterkte. Annet Valentijn, hoofdtandarts bij MondzorgPlus, was direct enthousiast. Het inmeten van een conventionele prothese is namelijk een ingrijpend proces. “Het komt zeer regelmatig voor dat zorgafhankelijke ouderen een nieuwe prothese nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat de huidige prothese zoekraakt of stukvalt. Kwetsbare ouderen vinden het vaak onprettig als er veel in de mond gedaan moet worden en vinden het moeilijk te begrijpen waarom er meerdere inmeet- en passessies nodig zijn. In de praktijk stuit je als tandarts op veel weerstand en dat bemoeilijkt het maken van een nieuwe prothese.

 

Sneller en eenvoudiger

Excent gebruikt een digitale scanner om de prothese in te meten. De prothese wordt vervolgens ontworpen met CAD-software en geprint op een Carbon printer. Annet: “Er zijn veel minder afspraken met de patiënt nodig om de prothese goed in te meten. Bij een conventionele prothese zijn er vaak vijf afspraken nodig, bij een 3D geprinte prothese slechts twee of drie. Bovendien is de 3D geprinte prothese veel sneller klaar. Dat maakt het een stuk minder belastend voor de patiënt.

 

Sterker en schoner

Een 3D geprinte gebitsprothese is niet alleen veel sneller klaar, volgens Carlo Backes (productmanager bij Excent), heeft de techniek nog veel meer voordelen: “We printen de protheses als enige in Europa volgens de laatste Carbon technologie. Deze printtechniek zorgt voor optimale sterkte van de prothese, het gaat bijvoorbeeld veel minder snel kapot. Daarnaast is er in vergelijking met een conventionele prothese minder krimp in de kunststof tijdens het vervaardigen, zodat de gebitsprothese direct perfect past. Een ander groot voordeel is dat de prothese heel compact geprint wordt. Er zitten geen microluchtbelletjes in, waardoor ze veel makkelijker schoon te houden zijn. Dat is zeker voor kwetsbare ouderen een groot voordeel.”

 

Preventief scannen

Annet ziet in de toekomst nog meer mogelijkheden: “Het is mijn ambitie om een preventieve 3D scan te maken van de protheses van al onze patiënten. Als een prothese dan kwijtraakt of stukvalt, kan het laboratorium heel snel een duplicaat printen omdat we de gegevens al hebben.” MondzorgPlus en Excent zijn gestart met een pilot bij zorginstellingen in Ridderkerk en Tilburg. Vanaf januari wil MondzorgPlus de techniek uitrollen bij aangesloten zorginstellingen door heel Nederland.

Laatste nieuws

08-12-2023
Participatie van mensen met afstand tot arbeidsmarkt vergroot het arbeidspotentieel en verlicht de druk in tijden van krapte
Participatie van mensen met afstand tot arbeidsmarkt vergroot het arbeidspotentieel en verlicht de druk in tijden van krapte ...
16-10-2023
Anders werken binnen de zorg: een intensievere samenwerking tussen informele en formele zorg
Onder het motto ‘ouder worden, jezelf blijven’ biedt zorgorganisatie Groenhuysen overwegend ouderen de mogelijkheid om op eigen...
02-10-2023
HKZ-certificering bekrachtigt kwalitatieve werkwijze MondzorgPlus
MondzorgPlus is gecertificeerd voor de HKZ-norm Mondzorg. Dagelijks zetten we ons in voor de best mogelijke zorg voor onze clië...

Op de hoogte blijven?

Wil je regelmatig geïnformeerd worden over wat er speelt op het gebied van mondzorg voor zorgafhankelijke mensen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.
Volg ons ook op