Mondzorg op locatie voor mensen met een (verstandelijke) beperking

Mondzorg op locatie voor mensen met een (verstandelijke) beperking

Overprikkeling, angst en verdriet: mondzorg voor mensen met een (verstandelijke) beperking is niet eenvoudig. Een bezoek aan de tandarts leidt regelmatig tot weerstand. Ook de dagelijkse mondverzorging vormt een uitdaging. Terwijl mensen met een (verstandelijke) beperking door de snelle opbouw van tandsteen juist meer kans hebben op problemen in de mond. Het is dus heel belangrijk om de mond goed te blijven verzorgen. MondzorgPlus helpt je met de mondzorg op locatie van cliënten met een verstandelijke beperking. 

 

Stappenplan terugdringen sedatie

Wanneer er de tijd wordt genomen om de cliënt stap voor stap te laten wennen aan het verzorgen van de mond om angst of onrust te doen afnemen en deze zodoende vertrouwd genoeg is om comfortabel een behandeling te doorlopen, kan worden besloten de behandeling te starten zonder sederende medicatie.

Indien een behandeling zonder sederende medicatie uitgevoerd wordt, hanteren we met het oog op gewenning een stappenplan. Het stappenplan is een richtlijn waarvan de uitvoering per situatie verschillend is. Soms zijn er meer stappen nodig, soms verloopt de gewenning sneller. Je leest er meer over in de whitepaper ‘Goede mondzorg voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking’.

 

Samenwerking met S&L Zorg

Sinds 2018 werkt MondzorgPlus nauw samen met S&L Zorg, een zorginstelling gespecialiseerd in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. De instelling streeft ernaar om de zorg zoveel mogelijk in de vertrouwde omgeving van de bewoner plaatst te laten vinden. Dit sluit naadloos aan op de werkwijze van MondzorgPlus. Deze succesvolle samenwerking heeft inmiddels geleid tot aantoonbare verbeteringen in de mondgezondheid van de cliënten van S&L Zorg.

Mondzorginstructiepakket voor mensen met een (verstandelijke) beperking
Bij MondzorgPlus begrijpen we dat de dagelijkse mondverzorging een uitdaging vormt bij mensen met een beperking. Daarom hebben we praktische poetsinstructies ontwikkeld om mantelzorgers, familieleden en zorgmedewerkers te ondersteunen.
Whitepaper: Goede mondzorg voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking
Het behandelen van de mond is niet altijd vanzelfsprekend, als gevolg van angst, weerstand of motorische problemen bij de cliënt. Hoe zorgen we ervoor dat een behandeling van de mond zo comfortabel en effectief mogelijk verloopt voor de cliënt?

Oog voor de cliënt

Kies je voor MondzorgPlus dan kies je voor mondzorg met oog voor jouw cliënten. Hun welzijn staat altijd voorop. Daarom behandelt een vast mondzorgteam in de eigen woonomgeving, dat zorgt voor rust en een vertrouwd gevoel. Daarnaast stemmen we onze aanpak af op de situatie en gemoedstoestand van de cliënt. Onze tandartsen, mondhygiënisten en preventie-assistenten hebben veel ervaring met afweergedrag en nemen de cliënt stapje voor stapje mee in het proces van de behandeling. Hierbij proberen we sedatie, als narcose, zo veel mogelijk te vermijden. De inzet van narcose brengt tenslotte risico’s met zich mee en is – met de juiste aanpak – niet altijd noodzakelijk.

 

Mondzorg met oog voor de zorginstelling

Aandacht voor de cliënt betekent ook aandacht voor de zorginstelling. Samen organiseren en implementeren we kwalitatief hoogwaardige mondzorg in jouw organisatie. Met overzichtelijke rapportages krijg je inzicht en sturing in de ontwikkeling en kwaliteit van de mondzorg. Daarnaast krijgen zorgmedewerkers training en coaching in de dagelijkse mondverzorging van hun cliënten.

 

De plus van extra aandacht

✔ Behandeling in vertrouwde omgeving
✔ Welzijn van cliënten staat voorop
✔ Coaching verzorgenden in dagelijkse mondverzorging
✔ Inzicht en sturing in de kwaliteit van mondzorg

Wil je meer weten over hoe wij de mondzorg in jouw instelling voor je kunnen organiseren? Bel direct naar 088 – 936 63 00 of vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een kennismakingsgesprek.

Laatste nieuws

24-02-2023
Goede mondzorg voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking
Goede mondzorg voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking Home Veel mensen met een verstande...
22-06-2022
Hoe ga je om met afweergedrag?
Bij kwetsbare mensen zie je soms afweergedrag ontstaan op het gebied van mondzorg, maar ook bij algemene dagelijkse levensverri...
30-04-2021
Terugdringen narcose bij mondzorgbehandelingen in de gehandicaptenzorg
Een narcose behandeling voor slechts een mondcontrole wordt helaas nog te vaak ingezet. Binnen de gehandicaptenzorg is dat de e...

Hoe maken we samen van de min een plus?

Met de huidige vraagstukken in de zorgsector kan het bieden van goede mondzorg een uitdaging zijn. Denk aan de krapte in de zorg, de behoefte aan meer zorgmedewerkers, het werken met zzp’ers, het tekort aan financiële middelen en de samenwerking tussen formele en informele zorg.

Benieuwd hoe MondzorgPlus deze ‘minnen’ binnen uw zorginstelling kan omzetten naar pluspunten voor de mondzorgkwaliteit van bewoners binnen jouw zorginstelling?

Op de hoogte blijven?

Wil je regelmatig geïnformeerd worden over wat er speelt op het gebied van mondzorg voor zorgafhankelijke mensen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.
Volg ons ook op