Extra aandacht voor mondzorg

 

Zonder dat we er bij stilstaan begint én eindigt iedereen de dag met mondzorg. Poetsen geeft ons een fris en verzorgd gevoel en is van belang voor onze (mond)gezondheid. Voor mensen met een beperking of voor zorgafhankelijke ouderen geldt dit evengoed. Zij hebben recht op waardigheid en kwaliteit van leven en dat begint bij mondzorg.

Goede mondzorg betekent niet alleen het poetsen van tanden of protheses. Het begint bij de bewustwording dat de mondgezondheid van grote invloed is op de algehele gezondheid. Mondzorg gaat ook over de kennis van goede mondverzorging bij een zorgmedewerker en de mate waarin dit gefaciliteerd wordt. Eén keer in de zoveel tijd mondverzorging geven is niet voldoende voor een gezonde en frisse mond. Goede mondzorg begint bij de betrokkenheid van alle verzorgers – familieleden, mantelzorgers en zorgmedewerkers – om voor regelmatige mondzorg te zorgen.

Het contact en de afstemming tussen een tandarts, een logopedist of een diëtist dragen wederom bij aan goede mondzorg. Net als de samenwerking met een professionele mondzorgverlener. Kortom, goede mondgezondheid realiseren, ofwel de kwaliteit van leven en waardigheid van zorgafhankelijke mensen behouden, begint bij de tijd en aandacht die we geven aan de mondzorg.

Het begint bij MondzorgPlus!

15 jaar geleden bracht tandarts Corné de Bruijn een bezoek aan een aantal bewoners van een zorginstelling. Er bleek géén aandacht te zijn voor de mondzorg van de bewoners, terwijl juist zij afhankelijk zijn van de goede zorg van anderen. Dit maakte dat Corné de mondzorg voor hen serieus wilde aanpakken. Anno 2022 viert MondzorgPlus haar 15de verjaardag en is ze van een pionierende tandarts uitgegroeid tot een landelijke mondzorgverlener voor zorgafhankelijke mensen. Dit jubileum is een bijzonder moment waar we met trots terugkijken op de afgelopen jaren. We verheugen ons op de toekomst waarin we onze missie voortzetten: álle zorgafhankelijke mensen binnen zorginstellingen verzekeren van goede mondzorg. Lees ons hele jubileumverhaal hier verder. Benieuwd naar hoe wij als mondzorgverlener jouw zorginstelling kunnen ondersteunen en wil je ons beter leren kennen? Neem vrijblijvend contact op.

 

Goede mondzorg begint bij meten

Start de MondzorgMeter en ontdek gelijk hoe het met de kwaliteit van mondzorg binnen jouw organisatie gesteld is.

De dag van Annet, in opleiding tot tandarts geriatrie
"We beginnen nooit heel vroeg, omdat de zorg dan nog bezig is met de algemeen dagelijkse levenshandelingen zoals opstaan, wassen, aankleden, eten, drinken en medicijnen geven. Bewoners van de zorginstelling hebben namelijk belang bij deze vaste routines en raken van slag zonder ritme. De meeste bewoners probeer ik op hun eigen kamer te helpen. Mocht dat niet gaan dan hebben we ook de beschikking over een behandelkamer met een mobiele unit en röntgen, maar dat geeft meer onrust voor ze."
De dienst begint bij mondzorg
“Mondzorg is nog altijd een ondergeschoven kindje binnen instellingen. Zorgmedewerkers leren er weinig over in hun opleiding en het ontbreekt ze ook aan tijd. Dat zie je terug aan de mondgezondheid. Aan ons de taak om daar verbetering in aan te brengen. Het sociale deel is zeker bij kwetsbare ouderen enorm belangrijk. Geef ze aandacht, tijd en rust. Zo kun je echt het verschil maken en een cliënt met bijvoorbeeld dementie, die mondzorg weert of pijnklachten heeft, zover krijgen om toch mondzorg toe te laten. Want voor iedereen moet een schone, frisse mond toegankelijk zijn, ook wanneer je dat zelf niet meer kan doen.”
28-02-2022
De eerste klant over MondzorgPlus: “Het hart ligt echt bij mondzorg”
De allereerste klant van MondzorgPlus? Dan moeten wij 15 jaar terug in de tijd en komen wij uit bij zorginstelling Riethorst St...
22-02-2022
MondzorgPlus in 15 jaar: van één tandarts naar landelijke mondzorgverlener
15 jaar geleden bracht tandarts Corné de Bruijn een bezoek aan een aantal bewoners van een verpleeghuis. Wat hij dáár toen aant...
03-03-2022
15 jaar MondzorgPlus begint bij Petra
Petra stond aan de wieg van MondzorgPlus. Samen met haar kijken we tijdens een interview niet alleen terug, maar ook vooruit en...

Op de hoogte blijven?

Wil je regelmatig geïnformeerd worden over wat er speelt op het gebied van mondzorg voor zorgafhankelijke mensen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.
Volg ons ook op