Educatie

Klinische lessen

Preventie is de sleutel tot het voorkomen van mondproblemen, en dit begint met een goede dagelijkse mondverzorging. MondzorgPlus organiseert daarom klinische lessen om zorginstellingen te ondersteunen bij de dagelijkse mondzorg. Deze educatie is geaccrediteerd voor BIG-geregistreerde zorgverleners en verzorgenden die lid zijn van de V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland). Voor meer informatie over preventie, bekijk onze preventiepagina.

Voor wie zijn de klinische lessen bedoeld?
Onze klinische lessen zijn bedoeld voor zorgmedewerkers in zorginstellingen én voor vrijwilligers, mantelzorgers en familieleden van de cliënt. We bieden specifieke lessen voor zowel zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking als voor zorginstellingen met zorgafhankelijke ouderen.

Inhoud van een klinische les
Tijdens een klinische les behandelt een ervaren trainer de gezondheidsrisico’s van een slecht onderhouden mond. Daarnaast lichten we toe wat goede mondverzorging inhoudt voor de betreffende doelgroep. Een klinische les duurt gemiddeld anderhalf uur en wordt klassikaal gegeven op de locatie van de zorginstelling.

Naast de basis klinische lessen bieden we ook aanvullende e-learningmodules en verdiepingstrainingen aan. Deze extra trainingen en modules kunnen afzonderlijk worden aangeschaft. Onze relatiebeheerder adviseert graag over de mogelijkheden.

E-learning

Gezien de druk op tijd binnen de zorg is het soms niet haalbaar om klinische lessen fysiek te volgen. Daarom heeft MondzorgPlus een tweetal e-learnings ontwikkeld in samenwerking met Vakbekwaam in de Zorg.

De e-learnings ‘Mondzorg bij kwetsbare ouderen’ en ‘Mondzorg bij mensen met een verstandelijke beperking’ bieden handvatten om de mond van zorgafhankelijke mensen goed te verzorgen. Na het volgen van deze e-learnings weet de deelnemer alles over de mond en het toepassen van mondverzorging bij kwetsbare mensen.

Met de zorginstelling bepalen we wat de optimale samenstelling is van een gedegen opleidingsplan voor de verzorgenden. Door middel van bewustmakingsacties blijven we het belang van dagelijkse mondzorg onder de aandacht brengen bij alle betrokkenen.

Wil je meer informatie over deze e-learnings? Lees dan hier verder of neem contact met ons op.

Coaching on the Job

Sommige situaties vragen om meer concrete begeleiding. In deze situaties kunnen de preventie-assistenten van MondzorgPlus de verzorgenden coachen bij de dagelijkse mondverzorging. Elke mond is anders en elk mens reageert anders. De ervaring en praktische instructie van de preventie-assistent geeft goede handvatten hoe te handelen in afwijkende situaties.

Handige downloads voor de dagelijkse mondzorg

Om ook de familie- en mantelzorgers praktische ondersteuning te bieden bij de dagelijkse mondverzorging van hun naasten, bieden wij overzichtelijke poetsinstructies- en tips bij afweergedrag aan. Ter aanvulling hierop heeft ons mondzorgteam een aantal instructievideo’s gemaakt met uitleg en tips die helpen om de mondzorg te verbeteren. Alle handige poetsinstructies, tips- en instructievideo’s zijn hier te bekijken.

Mondzorginstructiepakket voor zorgafhankelijke ouderen
Tandenpoetsen zorgt ervoor dat iedereen zich fris en verzorgd voelt en is belangrijk voor de algehele gezondheid. Dit geldt ook voor ouderen binnen zorginstellingen of zorgafhankelijke ouderen.
Mondzorginstructiepakket voor mensen met een (verstandelijke) beperking
Bij MondzorgPlus begrijpen we dat de dagelijkse mondverzorging een uitdaging vormt bij mensen met een beperking. Daarom hebben we praktische poetsinstructies ontwikkeld om mantelzorgers, familieleden en zorgmedewerkers te ondersteunen.

Op de hoogte blijven?

Wil je regelmatig geïnformeerd worden over wat er speelt op het gebied van mondzorg voor zorgafhankelijke mensen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.
Volg ons ook op